RUBENSTUR

Rubenstur over hardangervidda 2017
Rubenstur over hardangervidda 2017 Foto: Ruben Smith

Rubenstur

Rubenstur er en tilrettelagt fjelltur i regi av DNT Telemark for personer med fysiske funksjonsnedsettelser. Turene varer en uke og arrangeres på Hardangervidda hver sommer, med ny rute fra år til år.

Meningen/ønsket med Rubenstur er å gi mestringsfølelse og glede til mennesker med ulike fysiske funksjonsnedsettelser. Turene går i et terreng deltakerne vanligvis ikke har mulighet til å ferdes i, men vi legger til rette slik at alle skal kunne klare å gjennomføre turen. Vi ønsker å vise deg seom deltakerne at det er mulig å bevege seg i høyfjellsnatur til tross for de utfordringene en funksjonshemming gir. Sammen med ekspedisjonsleder, og hjelpere får du som deltaker en helt nye naturopplevelser. Det å være en del av et godt team gjør at man føler seg trygg, selv om man utfordrer sine egne grenser.  Bli med du også!

"Jeg som initiativtaker synes det er stort å se gleden deltakerne får ved å være med på en slik tur. I ettertid av turene har deltakerne begynt å bruke naturen i nærmiljøet på egenhånd og på arrangerte dagsturer med DNT Telemark.  Dette har vært drømmen min hele vegen; at folk med ulike fysiske funksjonsnedsettelser oppdager at naturen er stor medisin!" - Ruben A. Smith

RUBENSTUR 2022

Turen vil gå på vakre Hardangervidda, fra Imingfjell Turistheim til Solheimstulen turisthytte gjennom flott landskap!

Uke 30, fra søndag 24. juli til søndag 31. juli.

Program:

Rute: Imingfjell – Solheimstul (14 km)

Kart:  Hardangervidda Sør Øst 1:60 000

Årets Rubenstur kommer vi til å holde oss i en høyde rundt 1100 moh, på vekseslvis sti og traktorslepe. På turen passerer vi flere små vann, og har mange små nuter vi kan bestige. Vi legger i utgangspunktet opp til å gå litt hver dag, men noen etapper er så korte at vi kan vurdere å gå lengre noen dager dersom vi ønsker en hviledag.

Dag 1

Etter overnatting på Imingfjell Turisthytte kjører vi 4 km til turstart. Løypa starter med en traktorvei som gradvis går over i en sti. Etappen er ca 3 km fram til Buvatn.

Dag 2

Starter dagen på en sti langs Buvatn. Etappen går slakt oppover i drøye 2 km og leir ved Skåli.

Dag 3

Dag 3 blir en kortere dag med 1.6 km tur fram til «Mjågevatn Beach», og deler av ruta går på traktorvei. La oss håpe på godt bade- eller fiskevær.

Dag 4

Dagen starter med en litt bratt stigning langs traktorvei, før det går rolig nedover. Etappen er drøye 2 km

Dag 5.

På denne dagen er stien relativt flat og fin. I ca 2 km får vi en fantastisk utsikt vestover vidda.

Dag 6

Siste etappe er hele 4,5 km lang nedstigning mot Solheimstulen. Dersom det er god vannføring i fjellet har vi på dag 5 mulighet for å gå noe lengre, for å korte ned etappen på dag 6.

Rubenstur passer for:
Alle personer med fysiske funkjsonsnedsettelser over 18 år som klarer å gå selv ca 3-5 km med sekk på en dag. Du må være klar til å trene før turen og gi litt ekstra får å nå dine mål. Rubenstur 2022 blir en knallbra tur med utrolig fine naturopplevelser. Lurer du på om dette er noe for deg? Bli med på informasjonsmøte eller ta kontakt med DNT.

Hvordan blir du med?
På grunn av mange søkere må vi sette det opp som en søknadsprosess. Det er 10 plasser til deltagere.
Egenandel for turen: DNT medlemmer kr 2500,-   ikke medlemmer kr 3000
Frivillige hjelpere betaler ingen egenandel. Det vil være 10-11 frivillige hjelpere, samt 1 turleder.

Her ligger lenke til søknaden for deltakere

Her ligger lenke til søknaden for hjelpere

Søknadsfristen er satt til 15. mars 2022.

Vi ønsker deres søknader inn så fort som mulig.  Deltakere som har vært med flere ganger, behøver ikke besvare spørsmålene så utfyllende, såfremt det ikke har skjedd endringer, som har betydning for deres deltakelse.

________________________________________________________________________________________

Kriterier for å bli med som deltaker:

Å være deltager i Rubenstur krever at du er gående og kan tilbakelegge tre til fem kilometer i løpet av en dag. Det kan være lurt å bruke gåstaver (eller andre hjelpemidler du er fortrolig med). Du må kunne bære din egen sekk med personlig utstyr som tøy, sovepose, liggeunderlag og annet utstyr som du trenger på tur. Det kreves at du er mest mulig selvhjulpen på turen. Du vil likevel få støtte ved behov (for eksempel over bekker og kronglete partier) og hjelp til praktiske ting du ikke klarer selv, og fellesutstyr bærer du kun dersom du har overskudd til det. Du må være klar over at en uke på fjellet kan være krevende både psykisk og fysisk. Det er derfor viktig å være godt trent før turen, så orker du mer også mentalt! Du må være positiv innstilt og bidra til et godt turfellesskap.

Kriterier for å bli med som hjelper:

Å være hjelper i Rubenstur krever at du har god fysisk og psykisk helse. I tillegg til å bære ditt eget utstyr må du være forberedt på å bære en god del fellesutstyr. Under dagsetappene er hovedoppgaven til hjelperne å bidra til at turfølget kommer seg fram på en trygg og god måte utfra deltakernes funksjonsnivå. Dette innebærer blant annet støtte og hjelp ved elvekryssinger og ved annet behov, tilsyn med deltageres velbefinnende og bæring av fellesutstyr i tillegg til eget utstyr. I leir bistår hjelperne med oppsett og nedrigging av telt, matlaging og andre praktiske fellesoppgaver, i tillegg til å gi deltakerne en hjelpende hånd der det trengs. Man må være innstilt på en intens uke med lange dager, der man ved behov også må være klar til å hjelpe deltakere om natten. En hjelper må være positiv, utadvendt og bidra til et godt team hvor det psykososiale samspillet har mye høyere fokus enn på en ordinær DNT-tur!