Gjør 2021 til et uteår!

La 2021 bli tidenes friluftsår! Her er tips fra DNT Telemark for å inspirere. 

Foto: Cecilie Lieng, DNTs fotokonkurranse

Naturen er alltid åpen, og det beste stedet å starte er å gå rett ut av døra og begynne å utforsker nærmiljøet. 

Vi er så heldige i Telemark at alle har tilgang til turer i nærmiljøet uansett hvor man bor. Et aktivt uteår begynner med gode rutiner og benytt gjerne nærmiljøet som en start for å senke terskelen. Du kan finne turforslag på UT.no og på vår nærturside for ditt område.

Sov ute i nærmiljøet

Foto: Tiril Fossheim, DNTs fotokonkurranse

Det er lite som slår en god natts søvn under åpen himmel. Hengekøye har blitt et populært alternativ til telt, men det er ingenting som står i veien for å ta med kun en sovepose og et liggeunderlag og tilbringe en natt på bakken. På vårt tursenter i Skien finner du de populære hengekøyene fra Ticket to the moon og annet for en fin og varm natt i naturen. 

Finne en ny ute-hobby

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Kombinerer turene dine med en ny interesse. Kansjke du alltid har drømt om å kunne identifisere sopp, blomster eller fugler? Ta en tur innom vårt tursenter for turtips og bøker for din nye interesse.

Besøk en ny hytte

Foto: Marius Dalseg Sætre

Bestem deg for å besøke minst en DNT-hytte du aldri har vært på dette året. Kanskje en avsidesliggende, ubjent perle som Solumhytta eller en klassik betjent hytte som Mogen med prisbelønnet lokal mat og tre rettersmiddag kan friste?

Eller hva med å sette et mål om tre nye hytter?

  • En hytte i skogen
  • En fjellhytte 
  • En hytte ved kysten

DNT har 550 unike hytter å velge mellom, som for eksempel Øitangen som styreleder, Thor Kamfjord, besøke i bildet ovenfor.

Drøm deg bort med UT.no

Foto: Halvor Pritzlaff Njerve, DNTs fotokonkurranse

Planlegge og gjennomfør en langtur i et omrade du alltid har drømt om å gå i. Hva med å krysse Hardangervidda fra hytte til hytte eller gå hele kyststien i Bamble? Med litt planlegging og kreativitet kan man gjenomføre et helt unikt selvlaget eventyr.

Klikk her for å se hvordan du kan benytte UT.no for å finne nærturer, rasteplasser, bålplasser, teltplasser, fiskeplasser og utsiktspunkter. Her kan du søke i tusenvis av turer samt nesten 1400 hytter, inkludert alle DNT-hyttene.  

Slik går du frem for å finne alt dette i nærheten av der du bor:  

  • Klikk deg inn på UT.no 

  • Klikk på søkefeltet, midt på siden. Da kommer «i nærheten av meg» opp. Klikk deg videre inn der og herfra er det bare å utforske. Her er det relevant å vele "fotturer", "skiturer" e.l. for deretter å gå enda mer i detalj.  

Alternativt kan du gå du inn på «utforsker» på forsiden, velge «Turmål» og deretter «type sted» 

Lek!

Foto: Kristian Tovgaard

Lær å bruke den største lekeplassen som finnes og ha noen leker på lur! 

  • Kul Tur er en gratis app for barn mellom 4 og 12 år. Her registrerer man turlengde og får poeng for aktiviteter. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger.  

  • Turbingo er en morsom natursti og en tidløs, analog klassiker. 

  • Doktor-sisten: Dette er sisten med en vri. Om noen "tar deg" og de tar deg på kneet, så må du holde deg på kneet mens du løper rundt og prøver å ta noen andre. 

Mestre en ny ferdighet

Foto: Lars Petter Jonassen

Meld deg på kurs med DNT. Vi tilbyr spennende kursing om alt fra kart og kompass til sjøkajakk. Kurs er ikke minst en hyggelig arena hvor man kan møte nye turkamerater med samme interesse.

Ikke dårlig vær!

Foto: Ida Amelie Helgesen

Ikke lå dårlig vær hindre et aktivt friluftsliv. Prøv en tur i skiftende vær. Kle deg godt og kom deg ut. 

De turene man husker best er ofte gjennomført i skiftende vær med skodda hengende over fjelltoppene, eller i en gammel skog med løv dekket av regnperler. 

Det beste turutsyret er den gode gamle regnjakka og bustete stilongs, men hvis du trenger litt nye turklær, har vi dette i vårt tursenter, samt et fantastisk stativ med gammelt nytt utstyr. Ta en tur inn til oss i Torggata 15 i Skien for turinspirasjon, kart eller en thermos for livsnødvendig kakao.

Meld deg på en fellestur

Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Opplever heftig natur og skap nye venner på en av DNT Telemark sin felles turer. Om du ønsker å delta på et flerdagseventyr eller rusle en kveldstur med Seniorgruppa, vi har turer som passe for deg. Våre turer dekker alle aldre og de fleste interesser og ferdighetsnivåer. 

Sist men ikke minst

Foto: Preben Herregården

Som medlem er du med på å gjøre det mulig for oss å merke 22 000 km med stier på sommerstid og kviste 4300 kilometer på vinterstid.

I tillegg til at et medlemskap er nøkkelen til naturopplevelser for livet, bidrar du også til at resten av Norge kan få like flotte opplevinger som de du jakter. 

Foto: Marius Dalseg Sætre