Rundtur i Sauheradfjella

Fellestur

Fra dato
17. september 2021 kl. 09:30
Til dato
19. september 2021
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hytte-Til-Hyttetur, Sauheradfjella, Langtur
Arrangører
Skien Turlag, DNT Telemark
Turområde
Vestfold, Skrim og Luksefjell
Dette arrangementet er over!

Bli med på et vakkert eventyr i Sauheradfjella fra 17. til 19. september 2021!

Merk: påmeldingsfrist 12. september.

Skiens høyeste topper ligger alle helt nord i kommunen i det området som kalles Sauheradfjella som grenser opp mot Sauherad i vest, Kongsberg i nord og Luksefjell i øst. Denne turen tar oss gjennom kjerneområdene i Sauheradfjella med sitt vakre og varierte kulturlandskap. Vi starter og avslutter på parkeringsplassen ved Svanstul og beveger oss i en rundløype i grenseområdene mellom Skien, Kongsberg og Midt-Telemark som tar oss innom DNT-hyttene Solumhytta og Sommerseter der vi overnatter. Dersom forholdene tillater det vil vi besøke seks av toppene i området:

            Storefjell, 746 moh

            Solumfjellet, 800 moh (også kalt Vardefjell)

            Svarttjernnatten, 742 moh (også kalt Lille Skrim)

            Skåråfjell, 814 moh (Skiens høyeste)

            Ørnenuten, 811 moh

            Narefjell, 805 moh

Sauheradfjella var fra gammelt av sommerbeite og jakt- og fiskeområde for gårdene i dalføret som strekker seg mellom Norsjø og Heddalsvannet og er et kulturlandskap med mange gamle setrer og kulturminner om tidligere tiders aktiviteter. Terrenget har topper over 800 moh i vest og nord og er preget av glissen furu- og granskog. Området er lett tilgjengelig både fra Skien, Notodden, Kongsberg og Larvik og er mye brukt til friluftsliv med et godt merket løypenett både for sommer- og vinterturer.

 

PROGRAM

Dag 1: Svanstul til Solumhytta

Vi møtes fredag morgen kl. 09:30 på parkeringsplassen på Svanstul der vi hilser på alle turdeltakerne og kjapt gjennomgår ruta før avmarsj kl. 10:00. Turen går forbi DNT-hytta Fugleleiken og videre forbi Ørjevann før vi kommer til Sommerseter der vi tar første matpause. Etter en god pause følger vi merket sti opp på Storefjell, forbi Rønningslia og videre til Solumhytta for felles middag og overnatting.

Dag 2: Solumhytta til Sommerseter

Lørdag starter med en kort oppstigning til Solumfjellet. Her tar vi av fra merkede stier og finner vår egen veg forbi Åslivassfjellet og fram til Svarttjernnatten der vi tar en rast og nyter den flotte utsikten. Herfra tar vi oss ned til Ravalsjø og følger veien rundt på sørsiden til vi finner stien som tar oss sørover igjen forbi Vardefjell og til Eiangen. Her tar vi en avstikker opp på Skåråfjell som er Skiens toppunkt før vi går den siste strekningen ned til Sommerseter.

Dag 3: Sommerseter til Svanstul

På søndagen går turen på merket sti via både Ørnenuten og Narefjell før vi ender opp på parkeringsplassen ved Svanstul.

Hele turen er på ca. 55 km, i hovedsak på merkede løyper, og krever at du er vant til å gå langt med oppakning. Vi overnatter på ubetjente hytter og alle må ta med egen frokost og niste til alle dagene. Ta også med lakenpose eller sengetøy (dyner og puter finnes på hyttene).
Annet snacks som nøtter, sjokolade og kjeks kan også være fint å ha i sekken, i tillegg til termos og vannflaske. Turlederne stiller med felles middag både fredag og lørdag. Se ellers DNTs pakkeliste for sommerturer som du finner her: https://inspirasjon.ut.no/fjellvett-sikkerhet-utstyr/pakkeliste-for-sommerturen/100776


KART OG RUTEINFORMASJON

Turkart Skien Nord 1:25000

Turkart Siljan Nord 1:25000

 

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Olav Holta
  • Marianne Wighus