Ta bussen til bushen i høstferien

Barnehagebarn tester ut hvordan det er å ta bussen til bushen.
Barnehagebarn tester ut hvordan det er å ta bussen til bushen. Foto: Dan Riis

Straks høstferie og etterlengtet familie- og turtid for mange. Hva med å ta «bussen til bushen» i ferien? Pakk sekken, gå til nærmeste busstopp og vipps så er dere på eventyr!

Det trenger verken å være kostbart eller vanskelig å komme seg ut på tur, og dere trenger ikke å reise langt, ha det beste utstyret eller være erfarne frilufslivsmennesker. Tøm skolesekken til barna og pakk med det mest nødvendige. Gjør mer ut av turen ved å kombinere den med en overnatting i skogen. Mulighetene er mange, både i Grenland og ellers i Telemark. Det viktigste er ikke hvor lang turen er, men at man lager et lite eventyr av den og har det gøy. Her er noen turtips fra oss.

Ta bussen til bushen i Grenland

I Skien:

Ta for eksempel M1-bussen til Ugleveien og gå innover i Gulsetmarka. Ta med telt, eller finn en gamme, og ta en natt eller to der. En miniekspedisjon i nære områder er en perfekt måte å inspirere barna og trene før eventuelle lengre turer, for eksempel på Hardangervidda når barna blir større. Les mer her.

I Porsgrunn:

Ta M1-bussen til Heistad og følg merka løype til kyststien, og gå for eksempel til vakre Brevik. Ta med fiskestanga, prøv fiskelykken på veien og vart opp med et herlig fiskemåltid, eller kombiner turen med et restaurantbesøk. Dere kan så ta M1-bussen tilbake fra Breviksbrua eller Furulund. Les mer her.

I Bamble:

Ta M1-bussen til Sundby og nyt den flotte naturen rundt Sundbydammane. Dette er en universelt utforma tur, som vil si at den passer for alle. Her har en både mulighet til å gå en kort, trillbar etappe på ca 1 km og en lengre runde i trimløypa, som ikke er trillbar. Les mer her.

I Siljan:

Ta P7-bussen til Solvika Camping og sett snuta mot Skiskjø. Her kan en både trille og gå, og benytte en koselig bålplass for pause og kanskje litt matlaging. Denne turen kan en forlenge på merka sti, for eksempel til Holmefjell, hvis dere ønsker. Ta høyde for at en ikke kan trille videre ut i marka fra Skiskjø. Les mer her.

​​​​​​​Et tilbud for alle

Med prosjektet «bussen til bushen» er det enkelt for alle å komme seg til skogs med bruk av økonomisk og miljøvennlig transport. La bussturen bli en del av eventyret, så kan du dra på tur og nyte den nære naturen med minst mulig styr og stress i forkant, underveis og etter turen.

På farte.no og telemark.dnt.no finner du turer som turlaga har tilrettelagt for «bussen til bushen». Er du kjent i nærområdet ditt kan du også prøve deg på andre små og store oppdagelsesreiser, med nærmeste bussholdeplass som utgangspunkt.

Ruteinformasjon finner du på farte.no, og billett kan kjøpes på bussen eller ved å last ned Farte-appen (det er billigere å kjøpe billetten i appen enn på bussen). Her finner du mer informasjon om prosjektet.

Beklednings- og pakkeliste for å ta bussen til bushen:

Bekledning:

 • Velg klær og sko etter været – se ut vinduet og bruk for eksempel yr.no
 • Ikke kle på deg for mye – du blir fort varm når du går
 • Ta med ekstra klær i sekken – kle på deg når du stopper

Utstyr for en dagstur:

 • Bussbillett – kjøp på bussen eller last ned Farte-appen
 • Ryggsekk – skolesekken er perfekt å pakke barnas utstyr i
 • Fyrstikker/lighter – alltid hyggelig med bål hvis det er forhold til det
 • Kniv – spikk en grillpinne eller kanskje en barkebåt
 • Førstehjelpsutstyr – kjekt med plaster hvis noen skader seg
 • Mat/drikke/snacks for dagen – kanskje en termos til varm drikke
 • Toalettpapir – det er ikke porselen i skogen

Ekstra utstyr for overnattingsturer

 • Sovepose og liggeunderlag/hengekøye – hver sin smak
 • Ulltøy og lue/buff – så holder du varmen i soveposen
 • Sov under åpen himmel eller bruk en presenning som tak – husk tau til å henge den opp med
 • Tannbørste – hvis du vil ta en tannpuss
 • Hodelykt/lommelykt – kjekt når det blir mørkt
 • Mat/drikke/snacks til hele turen – det er viktig å kose seg

Det er mye som er kjekt å ha med på tur, men husk at sekken fort kan bli tung.

Skrevet av Katrine Tellsgård 3. oktober 2018