Nå vet vi det er mulig. Nye Mogen kan bli Norges råeste miljøhytte!

Foto: Illustrasjon av Snøhetta

Det har lenge vært klart at tiden er inne for å bygge ny Turisthytte på Mogen. På oppdrag fra DNT Telemark har Snøhetta og Asplan Viak derfor gjennomført en utvidet mulighetsstudie. Oppgave: Komme fram til hvordan nye Mogen på best mulig vis kan bygges for fremtidens naturopplevelser; finne ut om den nye Turisthytta i beste fall faktisk kan bidra til et mer bærekraftig miljø!

Onsdag 28. november inviterte DNT Telemark til ”Krafttak for nye Mogen”. På Skagerak Arena ble resultatet av mulighetsstudien presentert for 30 entusiastiske nøkkel- og ressurspersoner. De fikk se Snøhettas tegninger, som viser en hytte som ruver mindre og glir bedre inn i terrenget enn dagens hytte, og – viktigst av alt: De fikk nyheten om at det er fullt realiserbart og mindre krevende og kostnadsdrivende enn forventet, å bygge en hytte som produserer mer energi enn den forbruker, ikke bare til drift og oppvarming, men også til fremstilling og transport av materialene hytta bygges av. En ekte krafthytte, med andre ord!

Bygg står for mer enn 40 % av klodens samlede energibruk

Tallet er fortsatt økende. Samtidig vet vi at det er mulig – og på høy tid – å snu denne skjebnesvangre utviklingen. For oss i DNT er det naturlig å gå foran og vise vei. Mogen, Telemarks innfallsport til Hardangervidda, er et naturlig sted å starte. Ved å bygge en ekte Krafthytte der fylkets krafteventyr (og grunnlaget for industri og tusenvis av arbeidsplasser) startet, viser vi ansvar.

Gjennom å bygge Norges råeste miljøhytte, tar vi maksimalt hensyn til natur, villrein, grunneiere og fastboende. Samtidig fjerner vi ethvert argument mot å bygge bærekraftig: Er det mulig på veiløse Mogen, innerst i Møsvatn, er det mulig over alt!

Vi bygger for våre barns barnebarn

Ved å etterlate et minst mulig fotavtrykk i naturen, vil Nye Mogen sette standarden for fremtidig hyttebygging. Dette skylder vi vår frie natur – og ikke minst kommende generasjoner. Friluftsliv gir kraft til livet. Vi tror dette blir viktigere og viktigere i kommende tiår, og ønsker å gi våre barns barnebarn det tilbudet de fortjener.

Nye Mogen blir ikke et hotell, men en ekte turisthytte; et utgangspunkt for dagsturer og lange vandringer på vidda, og et sosialt samlingssted der hyggelig vertskap serverer god og skikkelig mat. Nye Mogen vil få ca samme kapasitet som dagens hytte: 50 senger, mulighet for ekstra overnattingsplasser i hengekøyer og tilbygg, og en romslig spisesal.

Fakta

  • 650m2 BRA
  • Spisesal med plass til over 70 gjester
  • Egne plasser til hengekøyer
  • Kapasitet til 50 overnattingsgjester

En gyllen mulighet for konstruktivt samarbeide

Nå starter jakten på samarbeidspartnere som ønsker å være med på å flytte grenser gjennom å bidra til å realisere dette miljøfyrtårnet. Krafthytta nye Mogen!


Jon Atle Holmberg 
daglig leder
DNT Telemark

Skrevet av Henriette Hack 29. november 2018