Tips til Utemiddagen!

Klar for et godt måltid -
Klar for et godt måltid - Foto: Ida Mikalsen

Har du tenkt deg ut på tur i sommer og stusset litt på hva du skal lage til mat underveis på turen eller har lyst til å ta middagen ute? Her kommer tipsene som gjør matlagingen på tur litt enklere. Uansett om du ønsker et lett og næringsrikt måltid eller en finere middag til skogs. 

Det skal være lett å komme seg ut på tur, å for å senke tekselen enda litt til så ønsker vi å dele 6 gode tips som gjør middagen på tur lettere, enten du er på en lengre tur i høyfjellet eller på dagstur i nærområdet ditt.

Det å spise middagen ute gjør gjerne at maten smaker litt ekstra godt..


Tips 1: Velg en god primus/bålplass eller brenner

Det varierer jo gjerne litt på sesong om man velger å lage maten på brenner eller bål. Vi må jo huske å tenke på bålforbudet som gjelder i sommersesongen. Derfor så ønsker vi å tipse om en knallgod gassbrenner fra Eagle - Denne er både bestselger og testvinner! Med en Piezo tenning så er det heller ikke behov for fyrstikker. Denne kan foldes sammen og veier kun 125 gram! Du monterer den direkte på gassboksen. Enklere blir det faktisk ikke.

Gassbrenner fra Eagle  299,- / 249,-

Jetboil Gassboks som holder til 24 oppkokninger  59,- / 49,-

Jetboil Gassboks som holder til 55 oppkokninger  79,- / 69,-


Tips 2: Velg en god kjele - enten det er til kaffe eller suppe

En god og trofast kjele som du kan stole på at fungerer på tur er viktif. Det er dumt å komme frem for å så oppdage at du ikke kan henge kjelen over bålet, eller at den ikke tåler flammen fra brenneren. Bålkjelen fra Eagle er laget av rustfritt høyglanspolert edelstål med kobberbelegg i bunnen og har to praktiske bærebøyler for stødig håndgrep eller opphenging over bålet. Det er også montert noen hendige bøyler som gjør at det er enkelt å stroppe opp kjelen på ryggsekken. På bildene så har vi brukt størrelsen 0,7 liter men denne finnes også i 1,5 liter og 4 liter

Bålkjele 0,7 L  299,- / 255,-

Bålkjele 1,5 L   349,- / 299,-

Bålkjele 4,0 L  499,- / 399,-


Tips 3: Gode stekepanner er viktig

En god stekepanne kan utgjøre forskjellen på hele måltidet. Derfor anbefaler vi stekepannen fra Eagle som er non-stick, 21 cm stor og har en aliminiumsbunn med teflonbelegg pluss et flammesikkert fargebelegg på utsiden slik at stekepannen holder seg fin lenge. Stekepannen har et sammenleggbart håndtak som kan brukes over bål, da med en kvist stukket i håndtaket. Pannen er lett i vekt og passer perfekt til både bål, primus og multifuel brennere. Om 21 cm blir litt i største laget så har vi en mindre firkantet stekepanne, også av aliminium og med non-stick belegg. Denne har også en smart avhellingskant i fronten for stekeinnholdet, stekefett eller sauser. 

Stekepanne 21 cm    299,- / 250,-

Firkantet mini stekepanne   219,- / 185,-


Tips 4: Forberedelsene er vel minst like viktig

Forbered måltidet lett med Turfjøla til Eagle med intergrert kniv. Turfjøla er hendig og lett, har 'spalter' i hver ende for enkel oppstrapping utenpå ryggsekken, for lufting og/eller tørking. Denne er et must for turfolk, sportsfiskere, jegere og speidere. Og den kan til og med brukes som serveringsfat. Fjøla har to sider, en til fiskerens og en til mattilbredning.

24 x 12 cm   185,- / 150,-

34 x 18 cm   259,- / 220,-


Tips 5: Servering

Kos deg gjerne litt ekstra med ordentlig fint og praktisk servise. Villmarkstallerkenen fra Eagle er en 25 cm flat tallerken i edeltre med overflatebehandling,og som verken suger til seg vann eller fett. Tallerkenen veier kun 140 gram og har sprekkgaranti. Det er jo trossalt en mye større opplevelse å spise på en tretallerken sammenlignet med papp, plast eller stål. Det samme kan sies om Speiderkoppen til Eagle som er et orginal produkt. Og ikke nok med det, ettersom naturlig trevirke er biologisk nedbrytbart materiale så er koppen også et miljøprodukt! Koppen rommer 1,5 dl og veier kun 80 gram. Vi anbefaler også bestikket fra fourseasons. Dette består av både kniv, gaffel og skje av stål som festes sammen på en ring du kan feste på sekken slik at du alltid har lett tilgang til bestikket.

Villmarkstallerken  169,- / 139,-

Speiderkoppen  135,- / 115,-

Fourseasons - bestikk  99,- / 79,-


Tips 6: Lag dessert.

Når du først har bestemt deg for å nyte middagen ute i det fri, kan det kanskje være en ide å kose seg med dessert etter maten. Eagle har et supert tur vaffeljern som lagen nydelige vafler. Denne er laget av aliminium og er hendig i bruk. Vaffeljernet er lett å ta med i sekken og kan brukes over flammer.

Tur vaffeljern  329,- / 329,-


Bonus tips!

Om du er ute etter noe litt mer lettvindt så er Summit to eat posene perfekte. De tar liten plass i sekken, smaker godt og du har mange valgmuligheter å velge mellom både til frokost, middag og dessert. Fjern oksygenabsorbatoren, hell i kokende vann, rist posen og vent. Lettere blir det ikke.

Dette er noen få utvalgte av smakene vi har i tursenteret i Nedre Hjellegate 2 i Skien: Vegetable chipotle chilli with rice, custard apple crunch, chocolate mousse with cherry and granola, Beef stew with potato og mange flere.

Summit to eat   85,- / 99,-

Mat tips

Pølse med fargerikt pinnebrød

Bruk gjerne tykke pølser, da de ikke så lett brekker og havner i bålet. De tåler også lengre steketid og passer godt til pinnebrødet. Og: Pølsene kan gjerne skiftes ut med fiskekaker.

Halvstek en pølse over bålet og tvinn pinnebrøddeigen tynt rundt pølsa.

Slik lager du pinnebrød:

500 g mel (gjerne en blanding av grovt og fint)

2 ts bakepulver

5 ss sukker

1 ts salt

1 dl matolje

Ca 2 dl vann

Noen dråper konditorfarge

Bland alt det tørre. Smuldre i smøret eller oljen. Bland i melk. Deigen skal ha plastelinakonsistens. Legg deigen i en isboks med lokk eller plastpose.

Banansjokolade

(pr. porsjon)

1 banan

3–4 ruter av en sjokolade

Snitt bananen på langs med en kniv. Fordel sjokoladen i snittet, og pakk den inn i folie. Legges i glørne på bålet til bananen er myk og sjokoladen har smeltet.

Spises med skje. Nydelig dessert! 


Gamle Svarten /Bål-Taco

Du trenger: Tortillalefser

Hestepølse, pepperonipølse eller salami

Revet gulost

Sennep og ketchup

Tacosaus

Hakket løk

Mais

Tomat


Slik gjør du:

Smør litt sennep/ketchup og/eller tacosaus på lefsen, legg pølse, gulost og ellers det du måtte like på halve lefsen og brett den i to. Pakkes inn i folie og legges i glørne på bålet 3–5 minutter. 

TIPS: Snu den ofte! Den kan fort bli litt svidd ...