10 tips til en aktiv høstferie

Nyt høstferien ute.
Nyt høstferien ute. Foto: Amalie Lund Holth

En aktiv og opplevelsesrik høstferie trenger ikke være vanskelig å få til.
La deg inspirere av disse forslagene til høstferie i Telemark!

1. Bo fast på en hytte og gå turer derfra

DNT har til sammen 550 ubetjente, selvbetjente og betjente hytter over hele landet. I Telemark har vi 19 hytter. Fra betjente hytter til fjells til gapahuker til skogs. Sjekk ut våre åpne hytter, fra fjor til fjell:

Fjord: Øitangen og Sildevika henholdsvis på Jomfruland utenfor Kragerø og i Porsgrunn.

Skog: Solumhytta, Sommerseter, Fugleleiken og Flekkerhytta i Saheradfjella.

Fjell: Himingsjå, Hollane og Lifjellstua på Lifjell. Kalhovd Turisthytte og Gaustatoppen Turisthytte i Tinn. 

2. Dra på hytte-til-hyttetur

Velg turer som passer egen form, og som fungerer for hele turfølget. Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en del av høstturpakka. Lifjell er blant annet et perfekt sted for å gå fra hytte til hytte. Les mer om hytte-til-hyttetur på Lifjell her.

3. Ta med familien på dagstur hjemmefra

I fjor fylte Den Norske Turistforening hele 150 år og dette ønska vi i DNT Telemark å feire med å tilrettelegge for 150 flotte hverdagsturer nær der folk bor. Med god hjelp fra turlaga, både med merking av stier og informasjon om turene, kan du nå finne en påbegynt liste i appen SjekkUT. Klikk her for å lese mer om selve prosjektet og for å laste ned SjekkUT-appen, og finn nærturer for deg og familien.  

4. Inviter med venner på tur

Det er sosialt og morsomt å gå på tur sammen med andre. Barna blir ekstra motivert, og dere skaper felles minner. Finn en dagstur eller flerdagstur og skap minner sammen. Klikk her for turtips i Telemark. 

5. Bli med på fellestur

DNT Telemark har mange fine høstferieturer for store og små. Dette er alt fra overnattingstur på Lifjell til Langtur i Skien.

6. Lær noe nytt

Bli med på Ferskingkurs med Gautefall Turlag og lær grunnleggende ferdigheter for å føle deg trygg på tur. Her går vi gjennom alt fra båltenning til bekledning og vil ha det mye gøy underveis. Kurset passer for foreldre/ besteforeldre/ foresatte og barn som vil lære om grunnleggende turferdigheter, for å tilbringe mer tid ute i naturen. Klikk her for påmelding og mer info. 

7. Planlegg kurshøsten for hele familien

Det finnes mye gøy også på kursfronten utover høsten. DNT Telemark tilbyr for eksempel Ambassadørkurs (21. november) og kart- og kompasskurs (7. november og 5. desember). Da kan du lære mer om friluftsliv, starte på veien mot å bli DNT-turleder og f bedre navigeringskunnskaper. 

8. Dra på telttur

Å overnatte i telt er spennende, spesielt når det blir tidlig mørkt. Pass på å ha med varme ullklær og lue, og hold varmen frem til du legger deg i soveposen. Litt aktiv lek før leggetid gir varme i kroppen. Ekstra lyskilde er også viktig, som hodelykt eller lommelykt til lesestunden i soveposen.

9. Gå på lommelykttur

Kortere dager betyr flere muligheter på kveldstid. Ta med lommelykt på turen! For barna er det både morsomt og spennende, for alt ser annerledes ut i lyset fra lykta. 

Et tips er å henge opp noen reflekser langs løypa. Da er det lettere og morsommere å finne veien. I Porsgrunn finnes faktisk allerede en slik løype rundt Kverndammen. 

10. Spis ute 

Kombinerer man tur med middag, blir det lettere å komme seg ut. Inviter med familie eller venner på høstpiknik. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; lag maten hjemme og ha middagen klar i boks og på mattermos.

Middag på vei mot Åseral i Tinn.
Middag på vei mot Åseral i Tinn. Foto: Jenni Kvaran

Tilleggstips: Har du små barn og trenger noen gode værtips? Sjekk ut meteorologisk institutt sin podcast, Værpodden, under.. Der får du mange gode triks og råd om det å gå på tur med barna og været. 

Vi ønsker alle en riktig god høstferie!

Skrevet av Katrine Tellsgård 30. september 2019