Vi har blitt hørt!

Nå skrotes forslaget om vindkraft i grenseområdene mellom Vestfold, Telemark og Buskerud.
Nå skrotes forslaget om vindkraft i grenseområdene mellom Vestfold, Telemark og Buskerud. Foto: Per Christian Gjetrang

Regjeringen annonserer at Nasjonal ramme for vindkraft droppes! Dette er en stor seier for norsk natur og klima, og et klart bevis på hva man kan få til når man står samla.

51 frilufts-, naturvern og brukerforeninger, med et medlemsantall på over 40 000 medlemmer, gikk for ikke lenge siden ut mot forslaget om vindkraft i grenseområdene mellom Vestfold, Telemark og Buskerud. Der ble det bedt om at kartdelen av nasjonal ramme ble skrotet, at naturen i mye høyere grad skulle bli tatt hensyn til og at en tydelig nasjonal styring av vindkraftutbyggingen skulle komme på plass. Nå har de blitt hørt.

- Dette er et resultat vi er godt fornøyd med, og viser hva vi kan få til på dugnad når vi står samlet, sier Thor Kamfjord, styreleder i DNT Telemark. 

DNT var positive til en nasjonal ramme fra starten av, fordi den kunne være et godt verktøy for å sikre en naturvennlig fornybarsatsing. Men rammen som ble lagt fram la ikke grunnlag for det. Og målsetningen om at rammen skulle bidra til å dempe konflikter ble ikke innfridd, da det motsatte skjedde. Det er grunnen til at DNT var tidlig ute med å foreslå en time-out for utbygging av vindkraft på land. 

Leder av arbeidsgruppa mot vindkraft, Torgeir W. Skancke er også meget fornøyd med utfallet. 

- Dette er kjempebra – og en seier for 51 naturvern- og friluftsorganisasjoner i vårt område! 

Skancke er spent på om det vil dukke opp enkeltsøknader på vindkraftverk i tida framover. 

– Uansett mener jeg vi har dokumentert hvor store natur- og friluftsverdier vi har her i Vestfold, Telemark og Buskerud, og at området ikke er egnet for vindkraftutbygging. 

Thor Kamfjord.
Thor Kamfjord.
Torgeir Wittersø Skancke.
Torgeir Wittersø Skancke.

DNT vil bidra videre

Den videre prosessen må sikre bedre involvering av lokale og nasjonale interesser. DNT er klare til å bidra med sin lokalkunnskap over hele landet. 

DNT peker på at man må se på hvordan utviklingen innen havvind, vannkraft og energieffektivisering kan bidra til å gi oss den strømmen vi trenger for å elektrifisere samfunnet.

DNT mener regjeringen bør åpne for at gitte konsesjoner vurderes på nytt dersom planene er endret betydelig etter at konsesjonen ble gitt, eller ny kunnskap om naturverdier i området har kommet til. 

- Nå må friluftsorganisasjonene i vår region fortsette det gode samarbeidet, og bidra der vi kan på veien til en mer naturvennlig fornybarsatsning, oppfordrer Kamfjord.

Skrevet av Katrine Tellsgård 17. oktober 2019