Klare for en ny sesong

Under mottoet #liveterbestute, kunne nytt styre og ny leder samles til første møte i Tinn og Rjukan Turlag for sesongen - utenførs, selvfølgelig.

Tekst: Hanne Lien

Med årsmøtet bak seg, var det tid for ny leder i Turlaget – Venke Gulli Friberg – å samle det nye styre til konstituering. Gulli Friberg overtar vervet etter Ottar Lien som har ledet turlaget i en årrekke.

Innflytter

Den nye lederen er ny-innflytter i Tinn – aller øverst i Tessungdalen. Hun jobber på Tinn Montesorriskole, er dessuten et friluftsmenneske til tusen, og tilbringer mesteparten av fritiden ute, blant annet med hundekjøring på ski. Selv om både turlag, styre og aktiviteter er nytt for henne, er hun klar for oppgaven, hvor hun er i sitt rette element.

Styret samles til møte rundt bålpanna på Sandviken Camping. Dampen står ut av den store kaffekjelen, pølsene smaker, selv om de er litt svidde, og sjokoladekaka på bordet ser fristende ut.

Nytt styre

Den formelle del av møtet foregår dog innendørs, og styret konstituerer seg slik:

Leder: Venke Gulli Friberg, Nestleder: Terese Lurås, Kasserer: Øystein Klonteig, Sekretær: Anette J. Meland, Styremedlemmer: Annette Fagerberg, Lene Fusche og Inger Mari Nymoen, Varamedlemmer: Jenni Kvaran, Dagny Haukaas, Hedda F. Rist og Roar Bechmann.

Tinn- og Rjukan Turlag har flere satsinger, blant annet den populære Ti-topper’n som nå går inn i sin fjerde sesong. De som har lyst å utfordre seg selv og bestige ti topper eller gå ti ulike turstier, kan fra mai til november kjøpe klippekort og turhefter på VisitRjukan og Sandviken Camping. I november trekkes det om flotte premier, opplyser den nye lederen. Mye skryt har hun også til Barna’s turlag som flere ganger i året trekker små og store til sine arrangementer.

Innkjøp av turutstyr

Nytt i år er at turlaget har fått prosjektmidler fra Direktoratet for Barn og Ungdom til innkjøp av turutstyr. Utstyret er til utlån for skolenes ungdomstrinn og prosjektet er et samarbeid mellom DNT Telemark, ungdomsskolene og det lokale turlaget. Målet er å motivere den yngre generasjon til turglede og friluftsliv, understreker Venke Gulli Friberg. Et annet tilbud til ungdommen er at turlaget i samarbeid med DNT inviterer 8.klasse på «Opptur» på en skoledag i mai. Dette er også et landsomfattende arrangement, tilføyer Friberg.

Tur året rundt

I Tinn har det alltid vært tradisjoner for å gå på tur – året rundt. Det er derfor ikke det store behov for å lokke tinndølene opp av sofaen, men for noen kan det være hyggelig å motiverende å være på tur i lag. Dette forsøker vi også å legge til rette for på ulike måter, sier lederen. Det kan være turgrupper som møtes ukentlig og går tur, men også et felles arrangement på helg, som kan være tur på en ny sti eller en ny topp og kanskje får man litt kultur og historie med i tursekken.

300 medlemmer

Hvor mange medlemmer er det egentlig i Tinn- og Rjukan Turlag ? Faktisk i underkant av 300 medlemmer, forteller Friberg, men de færreste er klar over sammenhengen mellom medlemsskap i Den Norske Turistforening og det lokale turlaget. Turlaget er organisert under DNT–Telemark – tidligere kjent som Telemark Turistforening. Disse bidrar med veiledning, kurs, organisering og ulike praktiske ting, og er tilstede på årsmøter, arrangementer og av og til på styremøter. En verdifull støtte for lagets drift og aktiviteter.

Som medlem melder man seg inn i DNT og får dermed adgang til DNT sine turisthytter og ulike rabatter på for eksempel forsikringer, reiser og kultur.

En stor del av kontingenten går tilbake til det lokale turlaget og er hovedinntektskilden her. Dette gir turlaget mulighet for innkjøp av utstyr til rydding og merking av stier, turutstyr som for eksempel lavvo og bålpanner, mat og premier i forbindelse med arrangementer for barna. Venke Gulli Friberg oppfordrer derfor alle turglade – uansett alder – til å melde seg inn i DNT for på den måte å bidra til lokale turopplevelser og friluftsliv.

Denne teksten sto opprinnelig på trykk i Rjukan Arbeiderblad 4. mars 2020.