Trapper opp den nasjonale dugnaden

Foto: Fintur | Hans Inge Hagen 2020

DNT Telemark avlyser nå alle aktiviteter og holder tursenteret og alle hytter stengt til 1. mai.

- Vi ber alle nå være solidariske og la være å oppsøke hyttene våre i denne perioden. De er der kun om det skulle oppstå nødssituasjoner, forklarer daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg.

Også rutetilbudet på Hardangervidda blir vesentlig redusert til over påske, da det er besluttet å avvente kvistinga i fjellet. Noen ruter er allerede kvistet, men resten vil utsettes for å hindre trafikk og smittespredning. Kvist som blir tatt av vinden eller fjernet av dyr vil ikke bli kvistet på nytt.

Ved å utsette all aktivitet til etter 1. mai ønsker DNT Telemark å skape forutsigbarhet for både turdeltagere, medlemmer og frivillige

Utforsk nærmiljøet

- Nå er det tid for å legge langturen litt til side og heller utforske de flotte nærturområdene som finnes her i Telemark, presiserer Holmberg, og legger til at dette er ikke tiden for å pålegge redningstjenesten ytterligere belastning.

Nå er det tid for å ta friluftslivet inn i hverdagen, mellom hjemmekontor og hjemmeskole. Det er mange flotte nærturområder i hele Telemark.

- Nå er vi ekstra heldige som bor i et land som Norge, mener Holmberg. Vi har naturen rundt oss, og den er døgnåpen. Vi oppfordrer alle som er i stand til det å ta turen ut. Naturen roer ned kropp og hode, og forebygger brakkesjuke. Noe de aller fleste har godt av nå.

Foto: Christopher Knutsen

Digitale muligheter

Mange av turmålene har turpostkassser en kan skrive seg inn i. DNT Telemark ber nå alle om å vente med å skrive seg inn i boka, grunnet smittefare. Vi anbefaler heller å laste ned den digitale turpostkassa "SjekkUT". Der kan man sjekke inn på turmål digitalt, hele døgnet, og appen er gratis for alle.

SjekkUT kan også benyttes til å få inspirasjon og finne turer i nærområdet. En kan enten finne postene nærmest der man befinner seg ved åpne kartet i appen, eller finne en av listene til prosjektet "150 hverdagsturer". Denne lista er delt opp i turer som befinner seg i Aust-Telemark, Nedre-Telemark og Vest-Telemark.

UT.no er et annet digitalt verktøy som kan være fint å benytte nå. Der kan man både finne turtips og planlegge nærturene. UT finnes både som nettside og app og er et fint verktøy både i planleggingsfasen og ute på tur.

Bli med å opprettholde DNTs tilbud

Som frivillig organisasjon er det krevende tider for oss nå. Dersom du har meldt deg på en tur som er avlyst, og har mulighet til det, vil det bety mye for vårt fremtidige tilbud om du lar være å be om refusjon. Alt DNT tjener går inn i potten med å opprettholde det unike hytte-, rute- og aktivitetstilbudet over hele landet. Vi ber også om tålmodighet på besvarelse av hevendelser, vi har stor pågang og trenger litt mer tid enn normalt, men du skal få svar!

For å ha et godt tilbud når dette er over, trenger vi mer enn noen gang at alle som har glede av DNTs tilbud viderefører sitt medlemskap.

- Til deg som har et hjerte for naturen og som ikke er medlem - ditt medlemskap utgjør en stor forskjell og bidrar til at vi kan overleve vår 152 år lange historie og fortsette med å tilrettelegge norsk natur for alle, forklarer Holmberg.

Her er en liste over våre hytter og hvordan de påvirkes:

Våre markahytter

På Svanstul ligger de ubetjente hyttene Flekkerhytta, Fugleleiken, Sommerseter og Solumhytta. Alle disse hyttene er nå stengt. Hyttene som kan åpnes med DNT-nøkkel vil være tilgjengelige ved nødstilfeller. Det gjelder Fugleleiken, den ene hytta på Sommerstere og Solumhytta. Vi ber likevel om at disse ikke benyttes utenom nødstilfeller.

Våre kystledhytter

Mule Varde og Sildevika vil ikke åpne før 1. mai. Det samme gjelder for Øitangen.

Våre vaffelhytter

Som nevnt over vil Fugleleiken holde stengt fram til 1. mai. Det samme gjelder vaffelhytta på Jambakkmyra.

Våre fjellhytter

Mogen og Gaustatoppen vil holde helt stengt fram til 1. mai. Kalhovd vil heller ikke åpne den betjente delen for vintersesongen, men den ubetjente delen vil være åpen for nødstilfeller.