Sommeråpning i fjellet

Mogen Turisthytte bader i frodig natur og ragende fjell.
Mogen Turisthytte bader i frodig natur og ragende fjell. Foto: Mogen Turisthytte

26. juni åpner både Mogen Turisthytte og Gaustatoppen Turisthytte, og 3. juli er Kalhovd Turisthytte klar for besøk. For første gang på 152 år må alle som vil sove på en DNT-hytte bestille plass på forhånd.

-Vi er selvsagt ekstra spente i år, har alle fått med seg at de må bestille plass? Vi har jobbet knallhardt for å klare å tilpasse oss nye rutiner, og vertskapene er ekstra glade for å kunne ønske velkommen. Vi kan forsikre om at det er nok av muligheter til vakre fjellturer allerede i helgen, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Sommerføre de fleste steder

DNT oppfordrer de som lengter etter sommer i fjellheimen til å reise med en gang. Det er mange snøfrie turmuligheter i de fleste fjellområder i Sør-Norge. Østafjells er det bart og fint på stiene og flotte forhold for fotturer. Det ligger fortsatt noe snø i høyfjellet, og da spesielt Vestafjells, og i Midt- og Nord-Norge, men nå smelter det raskt.

På Hardangervidda kjemper sommeren seg fram. Ved Kalhovd er grusveien inn helt bar, men noe bløt. Dette er grunnen til at turisthytta i år ikke åpner før 3.juli. Ved Mogen Turisthytte er det bart og fint, men litt mer vannføring og snø enn tidligere oppå fjellet. Fjellvåken går inn og ut en gang i døgnet. Gaustatoppen har fortsatt noen partier med snø på vei til toppen, men de er fint å gå til fots opp til Turisthytta.

- Tar du hensyn til vær og føre, kan du få veldig fine turer allerede tidlig i sesongen. Med smeltingen er det viktig å være obs på store elver og mye vann. Husk høye støvler og gamasjer, så holder du deg tørr, sier Klarp Solvang.  

Mange ledige senger

Ivrige dugnadsarbeidere har de siste dagene merket stier, lagt ut broer og gjort hyttene klar for en ny sommer. Det er god plass, særlig i ukedagene, men man bør ikke vente for lenge med å bestille. Av DNTs 550 hytter er det normalt kun 100 som er fulle en eller flere dager i løpet av sommeren, så det er definitivt flest dager med plass.

- Vi har litt lavere kapasitet nå på grunn regelen om en meter avstand, så mange steder betyr det at det er fullt med omtrent 70 prosent av normal kapasitet. Dersom du kan strekke ferien, er august og september roligere måneder i forhold til juli, sier generalsekretær Solvang.

Solnedgang på Gaustatoppen.
Solnedgang på Gaustatoppen. Foto: Gaustatoppen Turisthytte

Opphold må bestilles

På grunn av smittevern, må alle som besøker en DNT-hytte i sommer bestille rom på forhånd. Dersom du velger å gå i fjellet i år uten å bestille plass i forkant, må du ta ansvar for din egen sikkerhet ved å ha med telt.

- I år er det viktig at alle tar ansvar, planlegger turen, bestiller på forhånd, vasker godt etter seg og ellers følger reglene som er satt. På den måten kan vi sikre at tilbudet kan holdes åpent, og at flest mulig får den fantastiske tursommeren vi drømmer om, sier Klarp Solvang.

Spår god tursommer

Medlemsundersøkelsen til DNT viser at 66 prosent av medlemmene ønsker å benytte seg av DNTs tilbud i sommer, og vi opplever stor pågang fra turglade nordmenn som planlegger fjellturen.

- Skulle hytta du ønsker å dra til være fullbooket er det ingen grunn til å fortvile. Du har fått en gylden sjanse til å stifte bekjentskap med et nytt område eller en ny hytte. Med 550 hytter over hele landet i et utall fasonger og arkitektur garanterer jeg at du vil finne en ny favoritt, sier generalsekretæren i DNT.

Klikk på knappene under for å sende en mail til turisthyttene våre for å booke opphold:

Foto: Thor Olav Sørensen

Sommeråpning arrangeres i samarbeid med Kvikk Lunsj