Ta alltid med kart og kompass på tur!

Foto: Telemark Turistforening

Det er lett å falle for fristelsen og la kart og kompass ligge igjen hjemme, og heller bruke GPS eller smarttelefonen på turen. Mange synes kart og kompass kan være en utfordring, men det er kanskje ikke like vanskelig som de fleste forventer.

Det spiler nesten ingen rolle om man er godt kjent eller helt fersk i turområdet, hvis det plutselig dukker opp uventede utfordringer er det alltid smart å ha pakket med seg kart og kompass. Det tar lite plass i sekken og kan være til stor nytte om det plutselig kommer kraftig tåke og dårlige forhold.

Det er kjekt å ha med seg telefon og/eller GPS på tur, men det er en ekstra trygghet å ha med seg kart og kompass som ikk er avhengig av strøm eller dekning for å fungere. I tillegg opplever man en ekstra mestringsfølelse av å gå på tur med kartet og vite akkurat hvor man er!

Kart og kompass kan virke vanskelig å forholde seg til om man aldri har gjort det før, men det er langt fra så ille som det blir gjort til. Det er kanskje litt krevende å lære i starten, men så fort man kan det grunnleggende så sitter det en god stund!

Her er en kjapp innføring i bruk av kart og kompass:

1. Start med å orientere kartet slik at toppen av kartet peker mot nord, terrenget sammstemmer med kartet, og du vet hvor du er og hvor du skal. Dette gjør du ved å:

- Hold kartet vannrett foran deg og legg på kompasset. Vri så kompasshuset slik at linjene ligger parallelt med de blå strekene på kartet.

- Roter så kartet helt til den røde kompassnåla ligger inni nordpilen. Nå vil Opp på kartet peke mot nord, og terrenget vil sammstemme med kartet.

2. For å ta ut en kompasskurs starter du med å legge "linjalen"/siden av kompasset i en linje fra der du er til dit du skal. Etter dette er det bare å vri kompasshuset slik at de røde linjene ligger parallelt med de blå strekene på kartet.

3. Til slutt holder du kompasset slik at den røde kompassnåla ligger inni nordpilen, og følger marsjretningspilen på tuppen av kompasset helt til du har nådd målet ditt (det kan være lurt å sette seg holdepunkter underveis slik at man kan nyte den fine naturen uten å gå med nesa i kompasset hele tiden).

Som medlem får du rabatt på alt av turutstyr i tursenteret vårt! Her finner du også det du trenger for å få en vellykket tur med kart og kompass, enten det er turtips eller utstyr. Meld deg inn her!

Foto: Mina Borgejordet Simones

Skrevet av Mina Borgejordet Simones 4. august 2020