Ta hensyn til generelt bålforbud

Foto: Marius Dalseng Sætre

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i skog og utmark i Norge. Det er unormalt tørt om dagen, og det er derfor ekstra viktig at vi nå tar hensyn til hvor vi fyrer bål.

Generelle råd

Siden påske har det i snitt vært 16 skogbranner hver dag i Norge. På grunn av værsituasjonen er det svært tørt om dagen, og vi oppfordrer derfor til å utvise stor forsiktighet ved bruk av åpen flamme. 

Pølser på termos er et godt alternativ til engangsgriller og liknende. 

Husk å slukke bålet ordentlig godt etter deg. 

Ved brann, ring 110. 

Generelt bålforbud

Det generelle forbudet går ut på at man ikke skal fyre bål eller benytte grill/engangsgrill i skog og utmark (skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder), med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der en med sikkerhet vet det ikke er fare for brann.

Dette forbudet er altså generelt, og ikke totalt. Forbudet er til for å gjøre oss oppmerksomme i den tørre sesongen vi er inne i og åpner for bruk av skjønn. Om du ønsker bålkos i løpet av vår-/sommersesongen må du undersøke om forholdene tilsier det, men benytt aller helst opparbeida og tilrettelagte bålplasser. På UT.no kan du finne disse ved å søke opp gapahuker i området og lese mer om hva du finner av ildsteder der.

Forslag til mat som ikke krever å varmes på bålet:

  • Pølser eller suppe på termos
  • Pannekaker du har stekt hjemme 
  • Lefseruller eller polarbrød med noe godt pålegg 
Foto: John Petter Nordbø


Unngå bål direkte på fjell

Det står klart og tydelig i Friluftsloven: Dersom du skal tenne bål, skal du bruke etablerte bålplasser der det finnes, og du skal unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke.

Vi ser dessverre flere eksempler når vi er ute på tur hvor folk har fyrt bål direkte på fjell. Dette gir permanent skade på naturen, og er svært uheldig.  

Vi ønsker at folk skal komme seg ut på tur og ha glede av naturen, samtidig som vi oppfordrer alle til å vise respekt og være sitt ansvar bevisst. Vi ønsker deg en god tur i vårværet! Klikk på knappene under for turtips og teltturtips.