Vaffeldagen på Svanstul og Gaustatoppen

Ikke glem at kommende lørdag 25. mars skal vaffeldagen feires på Fugleleiken! Solen ser også ut til å titte frem, så det er flere gode grunner til å ta skiene fatt.  Våre kjære vaffelvakter holder åpent kl.10-16 som vanlig, og vi anbefaler å ta turen for å oppleve den gode stemningen.

Ann Kristine Karlsson fra Gaustatoppen Turisthytte kan bekrefte at det også på vaffeldagen vil bre seg lukt av nystekte vafler på den majestetiske fjelltoppen. 

- På Gaustatoppen er det vaffeldagen hver dag! Pressa går i ett og nystekte vafler kan nytes til utsikten av 1/6 del av Norge. Du er hjertelig velkommen, forteller hun. 

Det er ingen tilfeldighet at vaffeldagen feires 25.mars. Dette er den dagen da man tradisjonelt feiret Marias budskapsdag, den dagen Maria fikk beskjed av engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus. Tradisjonen kommer fra Sverige, og man kan lure på hva Marias budskapsdag har med vafler å gjøre?

Forklaringen skal være at Maria i tidligere tider ble omtalt som ”vår fru”. Budskapsdagen var ”vårfrudagen” – og det ble altså til ”våffeldagen”. Et slags bevis på at det er sant er at folk i Skåne ikke fikk den samme tradisjonen. Og der heter dagen ”fruedag”, som på dansk.

En like sannsynlig forklaring kan kanskje være at det i slutten av mars begynte å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder, og at feiringen av denne dagen var en kjærkommen anledning til å kose seg litt. https://vaffeldagen.no/wilfa-vaffeldagen/ 

Hvilken forklaring du velger å tro på er opp til deg, du er uansett velkommen opp til Fugleleiken eller Gaustatoppen for å nyte en vaffel i solveggen mens du reflekterer over hvor deilig det er at vaffeldagen feires akkurat her :) 

Skrevet av Turid Homme 23. mars 2017