Vakkert og tøft gjennom Kragerøvassdraget i kajakk

Tekst: Kjetil Espeseth. Foto: Kjetil Espeseth og Abdirahman Hassan

Opplev den vakre turen fra Henseid til Kragerø i kajakk!

Vi valgte å starte ved Henseid, her er det en ”slipp” som gjør det kurant å gå ut med kajakk, og det er god plass til å snu med henger. Vi padlet dermed fra Nedre Toke og videre sørover mot Kragerø. Det er ingen problem å gjøre denne turen fra Øvre Toke eller lenger ned som for eksempel Merkebekk.

Nedre Toke er flott, med mange små øyer og er man heldig med været er det mye god padling å se fram til her, få åpne strekker gjør deg også mindre sårbar for vind.

Fra Nedre Toke kommer man raskt over i turens mest fysiske parti, der første del bærer preg av fin padling er den andre delen mer preget av fysisk krevende partier. Dalsfoss representerer første bæring, forholdsvis lang bæring, men det går vei hele strekket og det er en ok bæring. Etter Dalsfoss kommer Farsjø og passering av E18-brua og deretter Østerfoss, som er et lite stryk. Vi holdt til venstre, og opplevde et lite fall på ca 30 cm. Morsomt og helt ufarlig som alle de andre partiene med fart i dette vassdraget(kanskje er det annerledes med mer vann OBS OBS)! Ved Tisjø fikk vi både overnatte og fiske i flotte omgivelser. Vi hadde nok flaks som fant plass ved tomme hytter og beste tips på overnatting er vel å gjøre unna det i Tokevanna.

Tveitereid var neste bæring, bare noen hundre meter fra Tisjø. En ok bæring. 
Ved vel overstått Tveitereid møter vi et flott stykke padling, med både Fiskeørn og rådyr på svøm observert.

Ved Vadfoss må vi bære igjen og her opplever vi det som meget krevende å komme i land, og vel så krevende og bære over damanlegg og videre. Det er her vi forsto at dersom denne turen skal gjentas så skal vi ha med kajakktralle og hoppe over Vadfoss, Vafoss Brug og Kammerfoss. Det hadde vi ikke på denne turen og det var nær ved å ta piffen av vår lille gruppe. Alle tre bæringer er krevende og forholdsvis lange bæringer og bør som sagt droppes. Det som likevel gjør turen verdt er når man sjøsetter nedenfor Kammerfoss og smått om senn forstår at nå er havet nære. På vei nedover elva merker man sjølukta før vannet skifter smak og i det man når grenseskillet mellom sjø og elv er man ute i yrende skjærgård med kun en parademarsj gjennom sommerparadis til Kragerø og en høyst fortjent pils på Brygga.

Kammerfoss

Bilde fra Farsjø 

Vi brukte vel 5 timer dag en og noe over 5 timer dag 2, dette inkludert pauser og bæringer. 

Nydelig vær med kajakkpadling i Nedre Toke