"Det vakre, blide sundet"

Utsikt mot Næring.
Utsikt mot Næring. Foto: Roger Løfgren

Hørt om Ånås? Denne toppen ligger på hele 487 moh. i en vakker bygd i Telemark.

I Kviteseid finner du bygda ved navn Fjågesund - eller "det vakre, blide sundet" som navnet betyr. Ånås er en av de majestetiske fjelltoppene som omkranser bygda, sammen med blant annet landemerket Hyvrenuten, som er en over 300 meter høy fjellvegg.

Turbeskrivelse:

Skiltet til Ånås står ved hovedvegen (Rv 304), og det er parkering ved grendehuset (108 moh) Etter byggefeltet går ein på fin graskledd traktorveg fram til Tjørohjellen. Deretter på meir sti og det blir brattare fram til Jammerdalen. Det er laga ein steinsatt sti (veg) på ein del av partiet fram til Hyvrenuten. Steinvegen blei laga på 30-talet, for å køyre ut tømmer frå Ånås.

Fin utsikt frå Hyvrenuten ned i Telemarkskanalen og Fjågesund. God utsikt også til Næring her. Det er ca 1,9 km til Hyvrenuten frå grendehuset.

Fram til Ånås er det småkupert terreng i skogen. Eit parti kan bli noko bløtt ved mykje regn. På Ånås er det meir fjellparti, og god utsikt også her. Turen opp til Ånås er på 2,9 km.

Visste du at det er frivillige i Kviteseid Turlag som har merka stien til Ånås, og som rydder og vedlikeholder den? Dette har de mulighet til på grunn av våre medlemmer! Som DNT-medlem er man nemlig med på å støtte det frivillige arbeidet som gir oss endeløse stivlg landet over. Lyst til å bli medlem og støtte ditt lokale turlag? Klikk på knappen under for å melde inn deg selv eller kjøpe et gavemedlemskap til noen du er glad i

Foto: Roger Løfgren

Skrevet av Katrine Tellsgård 13. desember 2020