17. mai ute i naturen

Foto: Katrine tellsgård

Vil du feire litt coronavennlig 17. mai, kan en dagstur på fjellet, ved sjøen eller i skogen være et godt alternativ. 

Gaustatoppen er åpen på 17. mai, selv om det i år ikke blir et organiserte arrangement med tog til toppen denne dagen. Om du ønsker å ta turen på egen hånd, er du hjertelig velkommen! Men husk å sjekke varsom.no og yr før avreise, da skredfaren er stor om dagen. 

Det er fortsatt ypperlig skiføre på snaufjellet syd for Gaustatoppen.  Hvis man kjører opp og parkerer rett før Tuddal Høyfjellshotell, er man bare minutter fra snaufjellet. Ved å parkere langs veien rett før Tuddal Høyfjellshotell, kan man gå på gode oppkjørte løyper gjennom hyttefeltet på østsiden av veien, og etter bare noen få minutter er man oppe på 1000 meter og snaufjellet.  Her har man et stort fint platå (Råen), og masse gode oppkjørte løyper.  Hvis man ikke forsøker å bestige Gaustatoppen sydfra, men holder seg til de oppkjørte rundløypene på dette platået, går man i et forholdsvidt småkupert og trygt viddelandskap, men tidvis god panoramutsikt i alle retninger.   Herfra går det løype over til Gaustablikk og rundløype sydøstover bortom det store Sjåen vannet.  Det er ikke reinsdyr i dette området, således er det mye gode oppkjørte løyper.   

Hvis snøen ikke frister, så anbefaler vi kyststien i Bamble, hvor det nå er snøfritt, bladene springer på løvtrærne, hvitveisen er i ferd med å blomstre av og det nye grønne grasset spirer godt.  Bamble Turlag har laget og vedlikeholder en lang og særdeles spennende kyststi fra Stathelle til Myra (nesten Kragerø). 

Her opplever man et spennende og variert kystlandskap ispedd masse idyllisk kulturlandskap.  Det er masse gode parkeringsmuligheter langs kyststien, og det er lett å planlegge og legge opp dagsetapper.  Kyststien er generelt godt tilrettelagt, med mange gode rasteplasser langs stien.  

Det ligger gode detaljerte beskrivelser av Kyststien i Bamble på ut.no 

På tursenteret til DNT i Torggt. 15 i Skien Sentrum har vi fine turkart/foldere for Kyststien i Bamble, og tilsvarende gode lokale  turkart for hele Telemark.  I tillegg har vi et godt utvalg av Osprey ryggsekker i alle størrelser, mye deilig behagelig ulltøy fra Devold og Aclima, pluss endel annet praktisk turutstyr, så som Nalgene drikkeflasker, vindsekker fra Helsport med mere.

Hvis det frister med overnatting i hengekøye, så har vi på tursenteret akkurat fått inn noen dusin med assorterte Ticket To The Moon hengekøyer, myggnett og opphengstau.  Overnatting i hengekøye har blitt veldig populært de siste årene og turglade vandrere i alle aldre har begynt å kose seg ute i hengekøye.

Alle DNT medlemmer har 15% medlemsrabatt på tursenteret.

Foto: Tor Suhrke

Skrevet av Tore Blaschek 11. mai 2021