Ut på tur i nærområdet i Grenland

Foto: Preben Herregården

Våren er på gang, solen skinner, fuglene synger og blåveisen blomstrer langs kysten og i solhellingene.  Her kommer to turtips for påsken og våren, Kyststien i Bamble og/eller en topptur nord i Dalsbygda.

Hvis du er glad i mennesker og synes det er inspirerende å se alle de andre turglade vandrerne på tur, anbefaler vi på det sterkeste en vårtur til Kyststien i Bamble.  Kyststien i Bamble går fra Stathelle i nordøst til Fossing i sydvest, nesten i Kragerø.  Stien er rundt 60 km lang og den går gjennom en hel rekke forskjellige og spennende biotoper og topografier.  Her er det nydelige svaberg å bade fra, høye åser/fjell helt ut i vannet, og masse koselige hytte og kulturlandskaper.

Kyststien er så lang at man gjerne kan dele den opp i hele 6 etapper, og disse etappene er veldig godt beskrevet på UT.NO

Helt konkret synes jeg personlig at området rett vest for Langesund er helt nydelig, hvor man f. eks. kan gå ut fra Langesund Bad, Krogshavn eller  parkeringen rett nord for Jyplevikodden.  Dette er en offentlig tilrettelagt parkering med innkjørsel fra Tangvallveien.  Herfra går det brede gode stier ut på de høye åsene/skrentene, med nydelig utsikt rett ut i havet.  

Starter man fra parkeringen ved Jyplevikodden, kan man greit gå tur-retur Langesund Bad, hvis man er litt sprek.  Eller bare gå ned til Jyplevikodden eller Rognstranda i en rundttur.  "Alle" stier fører til Rom, dvs. at det er godt merket og enkelt å gå forskjellige rundløyper.

Er man historisk interessert eller vil starte i Langesund, så er Tangen fort helt syd for havna og sentrum, et nydelig område, med mange spennende plasser.  På Tangen fort området er det mange fine sitteplasser og tilsvarende mange fine bålplasser osv.  Går man denne turen, så kan en rundttur rundt Langesund Bad og tilbake til havnen også være en fin passende tur.  Nydelig mat og mulighet for servering på Langesund Bad.


Liker man skogen ro, lite mennesker og biltrafikk, så kan en kort biltur forbi Skottfoss og helt nord i Dalsbygda være et alternativ.  Hvis man kjører asfalt veien (3302) helt til den slutter, så har man på østsiden av veien, Kokleråsen, Dalskufjell og videre fine stier inn mot Siljuknattane.

Her er det lett å parkere, sjelden mye mennesker og Kokleråsen, ligger da noen steinkast nordøst for parkeringen.  Nå snakker vi om en enkel men spennende topptur, på sti eller enkelt åpent fjell/spredt furuskog terreng.  Turen starter på 75 meter over havet og i løpet av 7-800 meter så er man oppe på Kokleråsen og 283 meters høyde.  Her er det nydelig utsikt ut over Norsjø og øya Munken.  3-4 fine rasteplasser, og som oftest mulig å finne plasser i le for vinden.  Er man topptur entusiast og "Tindebestiger", kan man greit bestige en 2-3 fine topper i løpet av en tur.  Det er mange fine utsiktstopper, morsomme stier, dype daler osv.  

De dype dalene, kan gjøre at solen ikke har kommet helt til i bunnen overalt, så man må regne med noe is/snø i de dypeste dalene, slik som Tutardalen osv., men alle steder der solen har kommet til blomstrer blåveisen også her, og du hører kun fuglene som synger, ut over egen stemme :-)

Begge turlokasjonene har mange fine steder å raste, tenne bål og overnatting.  
Husk ordinært bålforbud fra 15. april og bruk god sunn fornuft med tanke på å gjenbruke eksisterende "sikre" bålplasser og ikke lage nye bålplasser på blankt fjell osv...  Alle bål må slukkes med vann, før dere forlater stedet.

Tilsvarende må man huske på begrensninger for overnatting i vernede eller utsatte naturområder og Allemannsretten som gir oss lov til maks 2 dagers overnatting på samme stedet, minimum 150 meter fra nærmeste bebodde hytte/hus.  Grav gjerne en liten latrine og dekk godt til før man forlater leiren.  Ellers pleier jo alt å gå veldig bra, så lenge vi bruker sunn fornuft og tenker på sporløs ferdsel. 

DNT Telemark ønsker alle turglade mennesker og dyr, en riktig god påske.

PS! Husk at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær.

Utsikt fra Kokleråsen mot Norsjø og Munken
Utsikt fra Kokleråsen mot Norsjø og Munken Foto: Dina Nordbø
Rognstranda
Rognstranda Foto: Steinar Skilhagen

Skrevet av Tore Blaschek 12. april 2022